Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fajtám: Észak-Amerikai csíkos mókus

2012.08.22

 

Előfordulás:

 

 

Az Amerikai Egyesült Államok keleti, valamint Kanada délkeleti részén honos.

 

 

 

 

 

Lombhullató erdők lakója. Az olyan hejeket kedveli, ahol sok sziklaüreget talál.

 

 

 

Megjelenés:

 

 

Az állat fej-törzs-hossza 13,5-18,5 centiméter, farokhossza 7,5-11 centiméter és testtömege 70-140 gramm. A pofazacskói igen tágulékonyak. A mókus bundája piszkos-sárga, a hátán két fehér csík van, melyeket két-két fekete csík szegélyez. Lejjebb sötétbarna és sötétsárga csíkok sorakoznak egészen a fehér hasoldalig. Bozontos farkának felső oldala sötét, farka sárgás vagy vörösbarna. A bunda színe és mintázata azonban vidékenként változhat. Az amerikai csíkos mókus általában leharapja a makktermések és magok bántó éleit, s azután tömi meg élelemmel pofazacskóit. Az amerikai csíkos mókus abban különbözik a többi csíkosmókustól, hogy kettővel kevesebb őrlőfoga van.

 

Életmód

 

 

Nappal aktív, túlnyomórészt a talajon él és terjedelmes járatokat vág. Magányos állat, járatait egyedül lakja, közvetlen környékét védelmezi fajtársaitól.Néha egy nagyobb táplálékgyűjtő területet néhány mókus közösen is birtokolhat. Az üreg véd a kígyó, a róka, a vörös hiúz és a ragadozó madarak ellen; lehet több kijárata is, általában talajtakaró növényzet vagy fagyökerek fedik. Az éléskamrában azok a magok, melyeket elfelejtett elfogyasztani a mókus, kihajtanak. Tápláléka makktermések, magok, bogyók, gombák és alkalmanként rovarok és madártojások is. Hangos, csettegő kiáltással figyelmeztetik egymást a veszélyre. Ősztől kora tavaszig téli álmot alszik, de enyhe téli napokon előbújhat táplálkozni.

A vadonban 2-3, fogságban 5-8 évig él.

 

Forrás: Wikipédia


 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Hírlevél




Statisztika

Most: 3
Összes: 145013
30 nap: 3994
24 óra: 103